Un an après ! Tostemps lo mesprètz/Toujours du mépris

ARTICLE BILINGUE : VERSION FRANÇAISE CI-DESSOUS

« Que n’i a pro d’estar mespresats ! »

Un an après e tostemps d’actualitat !

Non m’agrada pas tròp de hestejar los aniversaris mes, en har un petit punt sus la question de la politica linguistica, que volèvi arremerciar tots los qui’m sostiengón d’ua faiçon o d’ua auta l’an passat quan prengoi la decision de’m hicar en grèva de la hami au Conselh Regionau d’Aquitània.

Mercés 1

Que demandavi en mai de 2015 qu’estosse respectada la decision de las duas regions qui avèvan, un an abans, votat a l’unanimitat la creacion de l’Ofici Public de la lenga Occitana. L’Estat qu’arrossegava los pès e non volèva pas participar a aqueth ofici interregionau. Lo dossièr qu’èra quasi enterrat e que caló aquera accion e la vòsta mobilizacion entà que las duas ministras de l’Educacion e de la Cultura envièssen ua letra qui èra l’engatajament de publicar l’arrestat qui èra necessari a la creacion de l’OPLO. Qu’èra tanben la promessa de participar au tribalh deu dit ofici.

Que sabi hòrt plan que, en los vòstes caps, n’èra pas la question de la creacion d’un organisme qui èra importanta, mes qu’èra la question de la lenga en generau. Qu’èra la denonciacion deu mesprètz deu poder centrau de cap a ua demanda qui ei basica en democracia, a saber lo repècte deu principi d’egalitat de las lengas e de las culturas.

Mensh de un centime d’euro per an e per abitant !

Adara l’Ofici qu’existeish e que deu préner en carga la politica linguistica de las duas regions. Dab la refòrma ( sus laquau e i averé tant a díser) aqueras regions que son mei granas e qu’amassan adara 9 milions d’abitants de l’espaci occitan ; que son quasi tots los qui demoran en l’anciana Aquitània mei los lemosins e los estatjants de la navèra region constituida per Miègjorn-Pirenèus e Lengadòc-Rosselhon, mensh los catalans. Tribalh, que n’i a per l’OPLO !

Totun non pòdi pas empachà’m de senhalar que la participacion prometuda per l’Estat entà har foncionar l’Ofici qu’ei mei que limitada : 65 000 euros ! E enqüèra que i a ua partida qui deveré arribar devath la fòrma d’un pòste, un personau, metut a disposicion de l’OPLO e evaluat a 50 000 euros.

Lo Conselh d’Administracion de l’OPLO ( non i soi pas mei pr’amor non soi pas mei elegit) qu’ei constituit de 8 personas : 6 conselhèrs regionaus e 2 representants de l’Estat. Que’m hè díser que l’Estat e deverà lèu aumentar la soa participacion se vòu estar credible. Çò que da a l’OPLO pour son fonctionnement qu’ei 10% de çò que balha a l’Ofici Public de la Lenga Basca per la medisha rason. E francament la generositat dab la lenga basca de la part de l’Estat qu’ei mei que relativa. Que representa quauquarren com 2 euros per cada abitant deu País Basco : qu’ei pauc. (860 000 euros per 300.000 abitants).Los mens amics bascos que saben çò que’n pensi ; non pensi pas que sian tròp plan dotats. Qu’ei meilèu lo contrari.

 

Mes vertat ei, se dividim 65 000 euros peus 9 milions d’abitants pertocats per l’espaci de tribalh de l’OPLO, qu’arribam a un resultat microscopic : qu’ei 0,0072 euros per an e per estatjant, donc mensh de un centime d’euro !!! Qui pòt pensar qu’aquera situacion e posca durar ? Qui pòt considerar que sia atau que’s respècte ua lenga, qui pòt créder que sia digne ? N’ei quitament pas l’aumòina !

mercés 2

La veirina deu CR d’AQuitània l’an passat

Alavetz que sabi quin l’Estat e hè los sons comptes entà provar la soa generositat. Que hè la soma de tot çò que hè per la lenga nosta, de totas las ajudas qui pòt dar a las associacions peu biais de las DRACs e deu ministèri de la Cultura. Mes non va pas luenh tot aquò tanpauc. Alavetz entà har bona mesura qu’ajusta sovent los salaris deus ensenhants de las escòlas bilinguas, deus professors d’occitan e tanben los salaris de las escòlas associativas contractualizadas. Mes aquò qu’ei un compte faus. Los mainatges qui son en las escòlas que costarén lo medish prètz estossen escoliats en francés. Los mainatges qui viven suu territòri de la Republica qu’an lo dret d’estar escolarizats. Donc aquò n’a pas a entrar dens los comptes.

 

Promessas e declaracions a fanègas mes per quin resultat ?

Que hè un an que m’èri engatjat en ua grèva de la hami e que receboi lo sostien de milierats de personas : ciutadans e tanben elegits de diferentas regions. A la fin, quan receboi l’engatajament escriut de las duas ministras sus l’OPLO, qu’aprengom tanben que lo president de la Republica e volèva tornar lançar lo procèssus de ratificacion de la Carta europèa. Que sabem çò qui arribè. La carta ei enterrada e François Hollande qu’ei estat incapable de tiéner la mendra promessa pertocant las lengas. Que cambiè mantuns còps d’idea e lo resultat qu’ei…arren. 

Que prometó en la soa campanha electorau la ratificacion, puisque qu’abandonè l’idea, puishque que s’i tornè puishque l’abandonè un còp de mei. Ei aquò ua politica ?

E perqué non i avó pas nada iniciativa entà votar ua lei ? E perqué estó tan complicat de har passar un article en la lei de renovacion de l’escòla ? E perqué e’s cau bàter uei entà empachar la refòrma deus collègis de sacamandejar l’ensenhament de l’occitan e de las autas lengas?

Tot simplament pr’amor aqueth president e los sons govèrns n’an pas avut lo començament de l’intencion de har ua politica lingüistica coerenta e intelligenta.

N’an pas quitament avut lo coratge de méter dens la refòrma territoriau la competéncia linguistica a las regions dab la moneda necessària.

Donc las rumors, segon lasquaus e i averé ua possibilitat abans lo mes de mai de 2017 de har passar ua lei o ua mesura en favor de las lengas, n’an pas entà jo nada valor. A cada còp, quan s’aprèssan las eleccions qu’avem la medisha cançon. E totun que i a quauques parlamentaris qui n’an pas estauviat la lor energia entà essajar de convéncer lo govèrn…en de balas !

Qu’avem adara un ministre de la Justícia qui ei un defensor ahuecat de las lengas ( qu’ei eth qui pugè a la tribuna de l’Assemblada Nacionau lo 14 de genèr de 2014 entà defénder lo tèxte qui averé devut perméter de ratificar la Carta europèa ) mes adara sembla aver d’autas preocupacions.

E puish que i a aqueth rapòrt qui estó comandat per la ministra de la Cultura en 2013. La ministra qu’amassè ua comission qui tribalhè pendent tres mes. Que i participèi. En aqueth rapòrt que i a sonque proposicions aplicablas immediatament e simplament, com ac avèva demandat la ministra en acòrd dab lo prumèr ministre. Non i a pas avut dinc adara lo començament d’ua volontat d’aplicar ua sola d’aqueras proposicions…

E de l’aute costat ? Parièr a dreta. Se sabem que i a parlamentaris favorables que sabem tanben que quan la dreta estó au poder que s’opausè a tota avançada vertadèra.

E uei, un an après la mobilizacion a l’entorn de « Que n’i a pro d’estar mespresats ! » qu’apreni que lo Conselh departamentau deus Pirenèus-Atlantics que vòu redusir las ajudas a las associacions màgers e prumèr a las qui tribalhan en l’ensenhament e la transmission de la lenga. La vergonha e lo mesprètz que son tostemps vius. Quan son elegits e responsables publics qui’n hèn mustra, qu’ei diferent. Que son causidas politicas. Que las deven assumir e sustot justificar sustot quan s’ageish deu resultat d’ua mescla de rancura e d’incompeténcia…

Lo mesprètz qu’ei responsable de la desillusion deus ciutadans per çò qu’ei de la politica e de la causa publica. E las consequéncias que las coneishem : qu’ei ua reaccion qui hè que los electors se dèishan convéncer per las ideas simplistas, per las ideas deus qui vòlen destornar la taula, per las pretendudas solucions de l’extrema dreta. Las consequéncias que seràn tragicas per la democracia.

Un còp de mei, mercés a tots d’aver sabut har retrenir pertot lo « Pro d’estar mespresats! ». Mercés peu vòste sostien e mercés sustot de compréner que nos i va càler tornar.

David Grosclaude

 

 

Un an après, et toujours d’actualité !

Je n’aime pas trop fêter les anniversaires mais, en faisant un point sur la question de la politique linguistique, je souhaitais remercier à nouveau tous ceux qui m’ont soutenu l’an dernier, d’une façon ou d’une autre, quand je prenais la décision de me mettre en grève de la faim au Conseil Régional d’Aquitaine.

Je demandais alors, en cette fin mai de 2015, à ce que soit respectée la décision prise par deux régions qui avaient, un an auparavant, voté à l’unanimité la création d’un Office Public de la Langue Occitane. L’État trainait des pieds et ne voulait pas participer à cet organisme interrégional. Le dossier était quasi enterré et il fallut cette action et votre mobilisation pour que les deux ministres de l’Éducation et de la Culture envoient une lettre qui était l’engagement de l’État a publier enfin l’arrêté qui était nécessaire à la création de l’OPLO. C’était aussi la promesse de participer au travail de cet office.

Je sais très bien que dans vos têtes, ce n’était pas la question de la création d’un organisme qui était importante, mais la question de la langue en général. C’était la dénonciation du mépris dont fait preuve le pouvoir central face à une demande basique en démocratie, à savoir le respect du principe d’égalité des langues et des cultures.

Moins de un centime d’euro par an et par personne !

Aujourd’hui cet Office existe et il doit prendre en charge la politique linguistique des deux régions. Avec la réforme —sur laquelle il y aurait tant à dire — ces deux régions sont plus grandes et elles rassemblent maintenant 9 millions des habitants de l’espace occitan ; cela correspond à presque tous les habitants de l’ancienne Aquitaine, tous ceux du Limousin, les habitants de l’ex région Midi-Pyrénées et ceux de l’ancienne région Languedoc-Roussillon, moins les catalans.

Du travail pour l’OPLO il y en a !

Pourtant je ne peux pas m’empêcher de signaler que la participation promise par l’État afin de faire fonctionner l’OPLO est plus que limitée : 65 000 euros ! Et encore une partie de cette participation doit se faire sous la forme d’une mise à disposition d’un personnel évaluée à 50 000 euros.

Le Conseil d’Administration de l’OPLO (je n’en suis plus, n’étant plus élu) se compose de 8 personnes : 6 conseillers régionaux et 2 représentants de l’État. Tout cela me fait dire que l’État devra augmenter sa participation s’il veut être crédible. Ce qu’il donne à l’OPLO pour son fonctionnement, c’est 10% de ce qu’il donne à l’Office Public de la Langue Basque pour la même raison. Et franchement la générosité de l’État en faveur du basque n’est que relative. Cela représente 2 euros par an et par habitant du Pays-Basque : c’est peu (860 000 euros pour 300 000 habitants). Mes amis basques savent ce que je pense ; je ne crois pas qu’ils soient trop bien dotés. C’est même le contraire.

Mais d’un autre côté, si nous divisons 65 000 euros par les 9 millions d’habitants concernés par l’espace de travail de l’Ofici Public de la Lenga Occitana nous arrivons à un résultat qui frise l’infiniment petit, le microscopique. Cela donne 0,0072 euros par an et par habitant soit moins d’un centime d’euro!!! Qui peut penser que cette situation puisse durer ? Qui peut considérer que ce soit ainsi que l’on respecte une langue et qu’on lui donne de la dignité ? Ce n’est même pas faire l’aumône !

Alors, je sais bien comment l’État fait parfois ses comptes afin de prouver sa générosité. Il fait la somme des aides octroyées pour des actions linguistiques par les DRACs des régions occitanes. Mais là, les comptes sont vite faits. Pour être plus convaincant, il lui arrive aussi d’ajouter le salaire des enseignants des écoles bilingues, des professeurs des collèges et des lycées qui enseignent l’occitan, et celui des enseignants des écoles associatives contractualisées. Il oublie que, de toute façon, en français ou en occitan, il faudrait payer la scolarité de ces enfants qui ont le droit d’être scolarisés comme tous les enfants qui vivent sur le territoire de la République. Donc cela n’a pas à entrer dans les comptes.

 

Des promesses et des déclarations à foison mais pour quel résultat ?

Il y a un an donc, je m’étais engagé dans une grève de la faim et je recevais le soutien de milliers de personnes : des citoyens et aussi des élus de différentes régions. Au bout de huit jours, quand je reçus l’engagement écrit des deux ministres sur l’OPLO, nous apprenions que le président de la République voulait relancer le processus de ratification de la Charte européenne des langues régionales ou minoritaires. Nous savons ce qu’il en est advenu. La Charte est enterrée et François Hollande a été incapable de tenir la moindre promesse concernant les langues dites régionales. Il changea plusieurs fois d’idée et le résultat est là, c’est à dire…rien !

Il avait promis cette ratification dans sa campagne, puis il en abandonna l’idée une première fois. Puis il y revint pour l’abandonner une fois de plus. Est-ce cela une politique linguistique ?

Pourquoi n’y a t-il pas eu alors une initiative afin de faire voter une loi ? Pourquoi fut-il aussi compliqué de faire passer un seul article dans la loi de rénovation de l’école ? Pourquoi faut-il se battre pour que la réforme des collèges ne saccage pas l’enseignement de l’occitan et des autres langues ?

Tout simplement parce que ce président et ses gouvernements n’ont pas eu le commencement de l’intention de mener une politique linguistique cohérente et intelligente.

Ils n’ont même pas eu le courage de mettre dans la réforme territoriale, la compétence linguistique aux régions avec les moyens budgétaires nécessaires.

Donc les rumeurs selon lesquelles il y aurait une possibilité, avant le mois de mai 2017, de faire passer une loi ou une mesure par décret en faveur des langues dites régionales, n’ont que peu de valeur. À chaque fois, quand approchent les élections, nous avons droit à la même chanson. Et pourtant il y a quelques parlementaires qui n’ont pas économisé leur énergie pour essayer de convaincre le gouvernement…en vain !

Nous avons aujourd’hui un ministre de la Justice qui est un défenseur fervent des langues (c’est lui qui est monté à la tribune de l’Assemblée Nationale le 14 janvier 2014 pour défendre le texte qui aurait du permettre de ratifier la Charte européenne) mais il semble avoir aujourd’hui d’autres préoccupations.

Et puis il y a ce rapport qui fut commandé par la ministre de la Culture en 2013. La ministre avait réuni une commission qui travailla pendant trois mois. J’y ai participé. Dans ce rapport il n’y a que des propositions applicables immédiatement et simplement, comme la commande nous en avait été faite, en accord avec le premier ministre. Il n’y a pas eu à ce jour le début du commencement d’une volonté d’appliquer une seule de ces propositions…

Et de l’autre côté ? C’est pareil à droite. Si nous savons qu’il y a des parlementaires favorables nous savons aussi que lorsque la droite était au pouvoir, elle s’opposa à toute véritable avancée.

Aujourd’hui, un an après la mobilisation autour de « Que n’i a pro d’estar mespresats ! », j’apprends que le conseil départemental des Pyrénées-Atlantiques veut réduire les aides aux associations principales et surtout à celles qui travaillent à l’enseignement et à la transmission de la langue occitane. La honte et le mépris sont toujours là. Quand ce sont des élus ou des responsables publics qui en font preuve c’est incompréhensible. Ce sont des choix politiques qu’ils doivent justifier et assumer, surtout s’il s’agit du résultat d’un mélange d’incompétence et de rancoeur…

Le mépris est responsable de la désillusion des citoyens face à la politique et à la gestion des affaires publiques. Les conséquences nous les connaissons : c’est une réaction qui fait que les électeurs se laissent convaincre par les idées simplistes, par les idées de ceux qui veulent renverser la table, par les prétendues solutions de l’extrême droite. Les conséquences seront tragiques pour la démocratie.

Une fois de plus, merci d’avoir su faire retentir le « pro d’estar mespresats ! ». Merci pour votre soutien et merci de comprendre qu’il va falloir recommencer et continuer à dénoncer ce mépris.

 

David Grosclaude

 

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s