L’annada 2014 que serà çò qui la haram

L’annada qui s’acaba non demorarà pas segur dens l’Istòria com ua annada de cambiaments pregonds. Mes non sabem pas çò que i a en gèrmi en aqueras annadas qui non son pas marcadas per eveniments deus grans.

Nosautes, en tot cas, qu’avem semiat. Que vederam çò qui darà la recòlta.

Dab la creacion de la television en occitan per internet qu’esperam la recòlta serà de las bonas. Que pensam que pòt ajudar la difusion de la lenga, de la creacion dens la lenga. Que pensam que pòt ajudar los artistas, los creators de tot escantilh.

N’avem pas deishat, tot au long de 2013, de díser çò que son las nostas demandas en favor de la lenga occitana. Que volem ua lei, la ratificacion de la Carta europèa, lo desvolopament d’ua politica publica en favor de l’occitan. Sonque causas naturaus en ua democracia, mes pas evidentas en França.

Qu’espèri, de la plaça a on soi, d’aver obrat per tot aquò e per d’autas causas enqüèra qui’m semblan importantas. Que devem sortir deu centralisme estofaire, d’aquera entrava permanenta a l’innovacion. Las questions ecologicas màgers que trobaràn responsas de qualitat dens un sistèma liberat deu bonapartisme centralista. Lo govèrn que trantalha sus totas aqueras questions com trantalhan los govèrns desempuish annadas. Arrés non gausan préner las decisions qui trencarén enfin dab decenias de politica centralista. Que vederam se i a ambicions en la politica fiscau dab la refòrma anonciada. Que cau repartir miélher las recèptas fiscaus enter Estat e collectivitats en dar ua vertadèra dinamica pròpia a las collectivitats, e prumèr a las regions.

E puish que cau pensar a tots los qui son shens tribalh, shens lo dequé entà víver. Aquestes que riscan de s’ahonir hens l’amarum. La crisi economica n’ei pas ua conselhèra de las bonas quan arriba la desesperança. La solidaritat qu’ei un dever mes inventar un monde on las riquessas son mei plan partatjadas qu’ei ua exigéncia de securitat entà tots.

 

Que i a centenats de rasons de desesperar segur, mes que i milierats de rasons d’aver esperanças e de seguir los combats dejà aviats.

En aquesta fin d’annada lo prumèr ministre qu’a prometut de sostiéner la demanda parlamentària de ratificacion de la Carta europèa e qu’anonciè tanben que la lei de descentralizacion serà mei regionalista que çò de dit quauques mes a. Tant de bon ! N’èm pas nocients e que demandam a véder. Qu’avem aprés a estar prudents.

Mes la prudéncia n’ei pas d’aténder que las causas se hàcian shens nosautes. Que devem pesar sus las decisions, on que siam, quau que sia la nosta posicion. Cadun que pòt pesar de on se tròba.

Qu’ei pr’amor d’aquò que soi estat un deus iniciators de BASTIR !

Que credi a l’engatjament e mei que jamei l’occitanisme non dèu pas deishar la plaça vueita. Que seré ua actitud demissionària qui, en temps de crisi, permet a la mediocritat de préner la plaça abandonada. E que la vedem a l’òbra devath la fòrma de populismes, d’ideas simplistas, de nacionalismes, de replec antieuropèu.

L’occitanisme qu’ei portaire d’un projècte per lo noste país, d’ua vision deu monde, de noste estant. Que devem har vàler aqueth punt de vista. Que i credem en tot saber que « la fe hens òbra, morta qu’ei ! ».

Que l’annada qui comença sia un còp de mei lo parat de cambiar las ideas en actes.

Que serà atau ua bona annada, plan granada ; qu’ei, tà vos e taus vòstes, çò que desiri per 2014.

 

David Grosclaude

 

 

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s